visie & doelen

Hieronder onze idealen, zoals we het voor ons zien. Nog niet alles is gerealiseerd zoals hieronder beschreven. We doen ons best dit zo goed en snel mogelijk uit te werken.

OntzorGboerderij

Ontspanning, rust, nadenken, tot jezelf komen, ruimte, persoonlijke vraagstukken uitwerken, prettige en gezellige afleiding, natuur, ergens een nachtje over moeten slapen, herstel… dat zijn kreten die passen bij onze ontzorgboerderij.

Oké.. ontspanning, rust, afleiding en uiteindelijk een stuk herstel. Dan kun je ook op vakantie gaan, toch? Ja, klopt. Voor sommige mensen is dat genoeg. Helaas merken wij dat dit in deze tijd in de praktijk vaak niet meer voldoende is.

Dan komt Ontzorgboerderij Melk & Honing om de hoek kijken.

Met ontzorgboerderij Melk & Honing hebben we een aantal doelstellingen die we graag zouden bereiken voor onze gasten.

Het hoofddoel is om op een laagdrempelige manier tot rust en ontspanning te komen; om je hoofd leeg te maken. In de uiterste gevallen heet het dan ontstressen. Hier kan dan een stuk herstel, zowel fysiek als mentaal, uit voortkomen.

Om tot het hoofddoel, ontspanning en herstel, te komen is het fijn om tot jezelf te kunnen komen en daarbij op jezelf,  en/of een situatie, te kunnen reflecteren. In alle rust, in je eigen tempo en op jouw manier je gedachten of twijfels uitwerken. Soms is afleiding alleen al genoeg om tot die broodnodige ontspanning te komen en soms is er meer nodig!

Er zijn een heleboel mogelijkheden om op deze mooie plek afleiding te vinden. Daar kun je meer over lezen bij de ‘middelen’.

Je krijgt de mogelijkheid ergens een nachtje over te kunnen slapen. Of 2 of … 10. Heb je genoeg aan één dagdeel (per week) tijd doorbrengen op deze rustgevende plek, dan is dat ook helemaal goed. Net wat je nodig hebt en wat bij je past!

We kunnen verschillende middelen aanbieden om op een laagdrempelige manier je doel te bereiken en je ‘ei kwijt te kunnen’.

Hou je van lekker buiten zijn? Dan kun je heerlijk met je handen in de aarde wroeten in de moestuin. Of je frustraties op het onkruid of snoeiwerk in de tuin botvieren.

Hou je van dieren? Wat dacht je van lekker met de kippen rondscharrelen en ze verzorgen? Of de schaapjes knuffelen? Met de hond wandelen of met een kop koffie de kat aaien, het behoort allemaal tot de nog te realiseren mogelijkheden.

Wandelen, fietsen, mountainbiken, hardlopen of welke sport je ook graag in de buitenlucht doet… het kan allemaal in deze veelzijdige en prachtige omgeving! Alles op jouw manier, op jouw tijd, alleen of met een mede-gast.

Ben je creatief? Neem eens een kijkje in Hanna’s atelier en gooi al je emoties op een schilderdoek, teken de mooie omgeving na, of brei eindelijk die warme trui voor je (klein)dochter. Dit kan samen met Hanna, alleen of met andere gasten. Als je liever groots aan de slag gaat, is er op Melk & Honing genoeg uitdagend kluswerk te doen. Van een spijker in de muur slaan, al mijmerend iets schuren en in de verf zetten tot een dierenhok (ver)bouwen of een boomhut maken.

Onder de veranda een kop koffie drinken, alleen of met elkaar, net waar jij behoefte aan hebt, kan natuurlijk ook altijd. Zit er niemand aan de koffie en heb je toch behoefte aan wat aanspraak? Hanna of een vrijwilliger drinkt lekker een bakkie mee en neemt graag de tijd voor je.

Een boek lezen, binnen op je eigen plekje of buiten in de hangmat is ook een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken.

Er zijn altijd momenten dat je gewoon even helemaal niks wilt of kunt. Wat is er dan heerlijker om gewoon op je rug in het gras naar de voorbij trekkende wolken te kijken, naar de fluitende vogels te luisteren en je eigen gedachten lekker te laten gaan?

We bieden coachgesprekken aan, als je daar behoefte aan hebt. Dit kun je erbij boeken ter verdieping van je verblijf hier. Heb je dit niet (direct) nodig of doe je dit liever ergens anders, dan is dat natuurlijk ook goed. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘coaching’.

Het maakt niet uit hoe lang je nodig denkt te hebben. Alles is bespreekbaar; een dagdeel (per week), een dag (per week), 2 dagen, 4 dagen, 10 dagen, 8 weken. We bieden je een plek aan om te kunnen overnachten, waarbij je ‘eigen plekje’ gewaarborgd wordt. We begrijpen dat je niet altijd zin hebt in contact met anderen. Als je (relatief) in de buurt woont, kun je er ook voor kiezen om gewoon thuis te overnachten, maar zelfs dan is het een overweging waard om hier, in de rust te blijven zonder afleiding.

Dat is nogal wat, wat we u willen bieden! Dit kunnen wij alleen door een bepaalde visie voor ogen te hebben.


Wij geloven dat God Licht is en dat we dat uit mogen stralen op anderen. Wij willen graag een lichtje zijn in deze donkere wereld en dat kunnen we o.a. doen door er voor anderen te zijn, te luisteren en ze te laten voelen dat ze er toe doen. Dit alles uit naastenliefde, want ook dat mogen we doorgeven! Het lukt niet zonder hoop. We willen iedere gast ‘rust en aandacht op maat’ bieden, wat alleen kan als we goed afgestemd zijn en ons laten leiden door Hem. Wij zullen hierbij niemand iets opleggen of ergens op aandringen. Sterker nog; we vinden het ook heel leuk om mensen te ontmoeten en ontvangen die hier een andere kijk op hebben!


In deze individualistische wereld vinden wij het woord ‘samen’ heel belangrijk. Niet dat je alle doelen samen moet bereiken, maar wel dat je het niet alleen hoeft te doen. Laagdrempeligheid en toegankelijkheid zijn ook begrippen die wij hier graag willen uitdragen. Iedereen kan hier komen; rijk, arm, stoer, verlegen, druk, rustig enz.


Wil je ruimte in je hoofd, dan is letterlijke ruimte om je heen een heel goed hulpmiddel. Die kunnen en willen we hier graag bieden. Welke kant je ook opgaat, overal is ruimte, natuur en vrijheid. Wij geloven dat het inzicht dat je nodig hebt om verder te kunnen, dan gaat komen. Zonder veel poespas, maar wel door de tijd en ruimte voor jezelf te nemen.

coaching

Soms kom je ergens zelf niet uit en is het fijn om met iemand te sparren die wat verder van je afstaat, maar wel weet waar hij het over heeft. Dan is coaching een goed middel om verder te komen.


De Coaching kan op zichzelf staan, dus zonder verblijf  bij Melk & Honing, maar daarbij wel een traject waarbij je op regelmatige basis een gesprek hebt. Er kan ook gecoacht worden tijdens je verblijf bij Melk & Honing, met zoveel gesprekken als je tijdens je verblijf nodig acht (in overleg met coach Sebastiaan).

Zelfreflectie is een cruciaal onderdeel van coaching. Je zult naar jezelf en je gedrag moeten (terug)kijken om de regie (weer terug) te kunnen krijgen. Hierbij is denken in oplossingen zinvoller dan denken in problemen. Soms is het hierbij nodig je (wils)kracht terug te vinden.


Je krijgt daardoor weer overzicht en word je je bewuster van jezelf in het grotere geheel. Je eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf initiatief nemen in dit grotere geheel helpt je weer om zelfvertrouwen te krijgen. Het is voor iedereen fijn om gehoord en gezien te worden en dat is wat coach Sebastiaan zal doen.


In deze ontspannen en vertrouwelijke omgeving zul je uiteindelijk tot wijsheid en inzicht komen, waardoor je weer regie over je eigen leven zult krijgen. Niet dat alles dan ineens gaat zoals je gepland of gewild had, maar je bent beter in staat om om te gaan met dat waar je tegenaan liep voordat je dit traject gestart was.

Bovenstaande doelen kunnen bereikt worden door gesprekken. Dit kan zowel binnen als buiten, waar je niet om de mooie omgevingde natuur en het prachtige uitzicht heen kunt.


In de coachruimte is een groot panoramaraam, waarbij je op ‘de bult’ en de natuur kijkt. Buiten, op het terrein, zal de prachtige omgeving je ook helpen om tot rust te komen en je gedachten te kunnen ordenen. Gesprekken kunnen, als het weer het toelaat, ook al wandelend in deze mooie, afwisselende natuur plaatsvinden. Net wat goed voor je is en waar je hoofd op dat moment naar staat!

Hier geldt natuurlijk ook dezelfde visie als bij de ontzorgboerderij. Ook hier zullen we vanuit een christelijk perspectief de mensen benaderen, behandelen en meedenken. GeloofHoop en (naasten)Liefde staan centraal. We willen iedere gast aandacht op maat bieden, wat alleen kan als we goed afgestemd zijn en ons laten leiden door Hem, maar we zullen niemand iets opleggen of aandringen. Wees dus zéker ook welkom als je hier heel anders instaat, want we willen je graag ontvangen en ontmoeten!


We vinden het belangrijk dat dit laagdrempelig is, dus dat we toegankelijk zijn,  uitnodigend en zonder oordeel. Dit bereiken we o.a. door echt contact te hebben en niet oppervlakkig te zijn. Er kan dan vertrouwen ontstaan in de coach, het traject en jezelf.  


Wil je ruimte in je hoofd, dan is letterlijke ruimte om je heen een heel goed hulpmiddel. Die kunnen en willen we hier graag bieden. Welke kant je ook opgaat, overal is ruimte, natuur en vrijheid. Wij geloven dat het inzicht dat je nodig hebt om verder te kunnen, dan gaat komen. Door de tijd en ruimte voor jezelf te nemen en je eigen verantwoordelijkheid (weer) te (kunnen) nemen in je eigen leven!

atelier

Als er geen workshop wordt gegeven, kan het atelier gebruikt worden tijdens je verblijf bij Melk & Honing als afleiding en ontspanning. Dit kan met of zonder andere gasten. Je kunt ervoor kiezen dit met Hanna, als begeleiding, te doen of met anderen.


Het atelier wordt verder gebruikt voor individuele workshops, workshops voor 2 personen en groepsworkshops. Voor zowel de individuele, de 2-persoonsworkshops als de groepsworkshops geldt dat er 3 opeenvolgende workshops zijn van 90 minuten met minimaal een week ertussen. Je kunt ervoor kiezen hier een thema aan te koppelen, maar dit hoeft niet. Data kunnen in overleg worden vastgelegd.


Allereerst zullen er beginnersworkshops in tekenen worden gegeven, zowel voor volwassenen als aan kinderen. Ook kinderfeestjes zijn mogelijk.  


Vooraf zullen er dus eerst een aantal dingen vastgesteld moeten worden:

-        Kom je alleen, met 2 personen, met een groep of wil je deelnemen aan een samengestelde groep?

-        Als je alleen of samen komt; wil je begeleiding (en een thema) of niet?

-        Als je met een groep komt; wil je een thema of niet?

Alleen of met z'n tweeën

Ook in het atelier geldt dat het een plek is waar je jezelf mag zijn. Je kunt hier ‘je ei kwijt’ en daarmee kun je een stukje rust en ruimte in jezelf creëren. Doordat je creatief bezig bent, op wat voor manier dan ook, kun je dingen beter ordenen in je hoofd. Als je dingen eenmaal helder hebt voor jezelf, geeft dat duidelijkheid en rust. Of je nu aan de slag wilt met een concreet onderwerp en dat uit wilt beelden of het ‘gewoon’ nodig hebt om creatief bezig te zijn als afleiding en ontspanning, hoe dan ook zal het, vroeg of laat, deze uitwerking hebben. Een mooie bijkomstigheid is dat je je zult ontwikkelen in de vaardigheden die je hier toepast.


Met een groep

Ontspanning is een woord dat opkomt, als we het over de doelen van de creatieve workshops hebben. Verbinding, contact en gezelligheid ontstaat vanzelf als je met elkaar op een ontspannen manier bezig bent. Toch kan daar ook een stukje rust in ervaren worden, aangezien je tijdens je creatieve uitspatting ook ordent en verwerkt in je eigen brein.

Je zult je ontwikkelen in bepaalde vaardigheden tijdens een workshop, of je dit nu zelf direct ervaart of niet.

Alleen of met z'n tweeën

Er is een ruim atelier beschikbaar met een heleboel geschikt creatief materiaal. Van naald en draad, een doek en verf tot wol en brei- of haaknaalden. Mis je materiaal? Vraag er gerust naar, dan kijken we of het er is of dat het aangeschaft kan worden. Als je meer behoefte hebt aan werken in de natuur, dan kun je in overleg altijd het schetsblok of je schildersezel lekker mee naar buiten nemen, waar je wat uit kunt werken en ervaren wat dat met je doet.


Dit alles kan met of zonder begeleiding. Dit zal vooraf in overleg vastgesteld worden. Thee, koffie en iets lekkers zal altijd aanwezig zijn, want dat maakt het helemaal af, toch?


Met een groep

Je kunt kiezen of je als groep komt of wilt deelnemen aan een samengestelde groep. Ook kun je kiezen om een thema aan te houden of om Hanna daarin de vrijheid te geven. Je zult merken dat de een veel begeleiding vraagt of nodig heeft en de ander daar niet zo’n behoefte aan heeft. Doe het op jouw manier, want die is prima.

Er is een ruim atelier beschikbaar met geschikt creatief materiaal van A tot Z. Mis je materiaal? Vraag er gerust naar, dan kijken we of het er is of dat het aangeschaft moet worden. Voeg aan dit alles thee, koffie en iets lekkers toe en je hebt de ideale ingrediënten voor een fantastische workshop!

Ook hier zullen we vanuit een christelijk perspectief de mensen ontvangen. Geloof, Hoop en (naasten)Liefde lijken hier niet zo aan de orde te zijn, maar toch wordt dit ook in het atelier uitgedragen. Wees zeker ook welkom als je hier heel anders instaat, want met samen creatief bezigzijn spreek je eigenlijk al dezelfde taal en dat verbindt.


We vinden het belangrijk dat dit laagdrempelig is, dus dat we toegankelijk zijn,  uitnodigend. We willen graag een stukje aandacht geven en dat is nog realistisch bij een groep van maximaal 8 personen.

vergaderruimte

Vergaderen wordt meestal niet als het meest sprankelende onderdeel van het werken gezien. Wij denken dit een stukje aantrekkelijker te kunnen maken! Aan onze gezellige grote tafel op zolder is ruimte voor maximaal 10 personen. Indien nodig kan ook het gastenverblijf ingezet worden als vergaderruimte voor maximaal 6 personen.

Het doel van vergaderen weten we allemaal wel, maar het doel van vergaderen op déze plek voegt wat toe. De vergaderruimte is mooi licht door de vele ramen en het uitzicht is landelijk. Dat schept ruimte in je hoofd, wat maakt dat het denken je wat makkelijker afgaat. Doordat er voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd en al het benodigde materiaal al aanwezig is, krijg je het gevoel van gemak. Het geeft een stuk ontspanning dat je een groot deel uit handen kan geven. Ook dat helpt mee om (sneller) tot je vergaderdoel te komen. Een ontspannen sfeer en letterlijke, landelijke ruimte zal ook tot (nog meer) verbinding kunnen leiden.

Onze vergaderruimte, op de knusse zolder wordt ook gebruikt als atelier. Deze kan in een handomdraai vergaderproof worden gemaakt. De voorste dakramen bieden het landelijke uitzicht en ruimte en met de overige 2 dakramen is er gegarandeerd veel natuurlijk licht. De beamer, de flap-over en het andere hier al aanwezig zijnde, benodigde materiaal bieden het gemak. Koffie, thee en wat lekkers én de gastvrijheid maken het helemaal af!

We zullen vanuit een christelijk perspectief de mensen ontvangen. Geloof, Hoop en (naasten)Liefde willen we ook bij het gebruik van de vergaderruimte uitgedragen. Wees zeker ook welkom als je anders in het leven staat! U zult dan merken dat wij hier heel ontspannen instaan.

We vinden het belangrijk dat dit laagdrempelig is, dus dat we toegankelijk zijn, uitnodigend.
Wil je ruimte in je hoofd, dan is letterlijke ruimte om je heen een heel goed hulpmiddel. Dat kunnen wij bieden!